Bijna de helft van de vrouwen tussen 25 en 65 jaar heeft zeer regelmatig vaginale klachten. Vaginale afscheiding is dus een veelvoorkomend ongemak.

De meeste vrouwen lopen er niet mee te koop. Toch kunnen overmatige afscheiding, nare geur, jeuk, een vaginale infectie of irritatie flinke problemen geven. De oorzaak is lang niet altijd onschuldig. Wanneer de vaginale klachten aanhouden of telkens terugkomen is het tijd om het probleem eens grondig aan te pakken.

Normale vaginale afscheiding

Over het algemeen is de vagina van binnen lichtzurig. Deze zuurgraad (pH) is van belang omdat op deze wijze verschillende bacteriën en schimmels die normaal in de vagina aanwezig zijn elkaar in balans houden en andere bacteriën die er niet horen te zijn, uit bijvoorbeeld het darmkanaal, geen kans te geven.

Om die balans in evenwicht te houden, is dus de zuurgraad van de vagina (ook wel uitgedrukt als pH waarde) van groot belang. De pH waarde van de vagina dient tussen de pH 3,8 en pH 4,5 te liggen en is eenvoudig zelf te meten.

Abnormale vaginale afscheiding

Klachten bij abnormale vaginale afscheiding ontstaan doorgaans door een van de volgende oorzaken:

• een infectie door bacteriën zoals Bacteriële Vaginose
• een schimmelinfectie zoals o.a. Candida
• een sexueel overdraagbare aandoening ofwel SOA zoals o.a. Chlamydia

Deze laatste aandoening zal niet verder besproken worden op deze website.

Wat zijn de kenmerken van abnormale afscheiding ten gevolge van Bacteriële Vaginose of Candida?

abnormale vaginale afscheiding

Doe de test

Heeft u abnormale of vies ruikende afscheiding? Last van jeuk en pijn tijdens de seks? Dan is er een grote kans dat u een bacteriële vaginose of een vaginale schimmelinfectie heeft.

Doe de onderstaande test om te weten wat u heeft en wat de bijbehorende behandeling is.

Stap 1.