Een vaginale Candida infectie wordt ook wel schimmelinfectie genoemd maar eigenlijk is het een gist. Tot de groep van Candida’s behoort ook Candida Albicans, welke in de meeste gevallen de veroorzaker is van vaginale infecties. Tussen de verschillende soorten bacteriën en gisten die normaal in de vagina leven bestaat een evenwicht. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt kan vanwege de warmte en de vochtigheid in de vagina gemakkelijk een overgroei van Candida plaatsvinden.

Vaginale Candida infecties zijn, na Bacteriële Vaginose, de meest voorkomende oorzaak van afscheidingsklachten van de vulva en vagina tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw. Na de menopauze neemt de kans op een Candida infectie sterk af.

Vanwege de symptomen kan een vaginale Candida infectie een behoorlijke inbreuk maken op het sexuele welzijn van de partners.

Sommige vrouwen zullen nooit een vaginale Candida infectie krijgen. Anderen een zeldzame keer en een derde en toch grote groep kunnen steeds terugkerende schimmelinfecties krijgen.