Wat is Bacteriële Vaginose?

Bacteriële vaginose (BV) wordt vaak afgedaan als een klein ongemak. Het is echter de meest voorkomende oorzaak van abnormale vaginale afscheiding, bijvoorbeeld stinkende afscheiding. Het hoge aantal her-infecties en de negatieve invloed die het op het (sexuele) welzijn van veel vrouwen maakt het tot een groot probleem.

Bacteriële Vaginose is een vaginale infectie die het gevolg is van een verstoring van het bacteriële evenwicht. Door deze verstoring nemen het aantal goede bacteriën die in de vagina thuishoren, zoals de melkzuurbacteriën, in aantal af. Melkzuurbacteriën ook wel Lactobacillen genoemd produceren melkzuur. Dit melkzuur zorgt ervoor dat de vagina zuur is waardoor ziekteverwekkende bacteriën normaal geen kans krijgen om zich in té grote aantallen te ontwikkelen.

Bacteriële vaginose

Bij een Bacteriële Vaginose krijgen door een verstoring van het evenwicht bepaalde bacteriën, zoals Gardnerella en anaerobe bacteriën, de overhand en wordt de vagina minder zuur. Normaal resulteert dit in een veelal onaangenaam ruikende en grijs-witte afscheiding. De helft van de vrouwen met Bacteriële Vaginose heeft géén symptomen de andere helft klaagt vooral over (stinkende) afscheiding.

Hoe ontstaat het?

Het bacteriële evenwicht in de vagina kan door een aantal factoren worden verstoord waaronder:

 • wassen van de uitwendige delen van de vagina met zeep
 • vaginale douches of vaginale spoelingen met bijv. melkzuur producten
  (hierdoor worden de goede Lactobacillen uit het vaginale milieu gespoeld)
 • geparfumeerde intiem producten
 • intra-uterine middelen zoals (hormonaal) spiraaltje, vaginale anti-conceptie-ring
  maar ook door tampons of pil gebruik
 • antibiotica gebruik
 • menstruatie
 • gemeenschap zonder condoom. (sperma is minder zuur dan de zuurgraad van
  de vagina, als de afscheiding in contact komt met sperma wordt de geur vaak
  nog sterker)
 • dragen van strak, synthetisch, ondergoed, waaronder ook “string”.

Kan het kwaad?

Bacteriële Vaginose wordt, ook door artsen, nog vaak afgedaan als een onschuldige vaginale afscheidingsklacht.

Dit is echter niet het geval. Bacteriële Vaginose in de zwangerschap geeft een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte, vroegtijdige weeën activiteiten of gebroken vliezen. Buiten de zwangerschap is Bacteriële Vaginose geassocieerd met frequent voorkomende urineweginfecties (in 30% van de gevallen), ontstekingen van de baarmoeder, eileiders en het buikvlies. Daarbij geeft het een verhoogde kans op het oplopen van het Humaan Papillomavirus, HIV of andere sexueel overdraagbare aandoeningen.

Bacteriële Vaginose is dus minder onschuldig als vaak wordt aangenomen en opsporing en behandeling verdient, ook zonder symptomen, de voorkeur.

Bacteriële vaginose en zwangerschap

Hoe weet ik of ik het heb?

De meest betrouwbare methode om zelf te onderscheiden of u een Bacteriële Vaginose heeft óf een Candida infectie is door het meten van de vaginale zuurgraad (pH)

Bij Bacteriële Vaginose is de vagina meestal minder zuur dan in de normale situatie. Bij Candida infecties is de zuurgraad meestal normaal.

Met de vaginale pH-test kunt u zelf thuis in alle rust vaststellen of de zuurgraad van uw vagina normaal of abnormaal is. Is deze abnormaal dan is de kans groot, in combinatie met factoren zoals een dunne, niet brokkelige, grijze en vaak naar vis stinkende afscheiding, geen andere klachten van de vulva en vagina zoals jeuk of pijn bij het vrijen, dat u een Bacteriële Vaginose heeft.

Ook als alleen de zuurgraad afwijkend is en u geen overige klachten/symptomen heeft is een behandeling aan te raden.

Wat kan ik er tegen doen?

Heeft u geen symptomen of klachten maar is wel de zuurgraad afwijkend, dan kunt u deze zelf weer herstellen door middel van Normaflor vaginaal tabletten.

Heeft u duidelijke symptomen en of klachten dan dient u uw huisarts te raadplegen. Deze zal aanvullend microscopisch onderzoek uitvoeren of een kweek afnemen voor onderzoek in het laboratorium. In de meeste gevallen zal bij een positieve vaststelling een antibiotica kuur voor worden geschreven. Dit kan bestaan uit een éénmalige dosis van 4 tabletten Metronidazol (Flagyl) 500mg of gedurende 7 dagen tweemaal daags 1 tablet van 500mg.

Evagynal is een bewezen effectieve behandeling zonder antibiotica. Evagynal is vrij verkrijgbaar bij de apotheek, zonder zonder recept van uw arts.

Naar Evagynal.nl

Hoe kan ik voorkomen dat het terugkomt?

Metronidazol heeft aanvankelijk een goede uitwerking om Bacteriële Vaginose te genezen. Echter, 30% van de vrouwen krijgt binnen één maand na de kuur een her-infectie en 60% binnen drie maanden.

Reden hiervoor is dat na de metronidazol kuur de zuurgraad van de vagina niet snel genoeg herstelt en metronidazol een remmende werking heeft op de hergroei van de gunstige Lactobacillen. U kunt de zuurgraad van de vagina, direct na een kuur met metronidazol herstellen door middel van Normaflor vaginaal tabletten. Normaflor bevordert de groei van de gunstige Lactobacillen waardoor de vaginale balans herstelt en u minder ontvankelijk wordt voor nieuwe infecties.

Bacteriële vaginose en stinkende afscheiding bestrijden met Normaflor

Doe de test

Heeft u abnormale of vies ruikende afscheiding? Last van jeuk en pijn tijdens de seks? Dan is er een grote kans dat u een bacteriële vaginose of een vaginale schimmelinfectie heeft.

Doe de onderstaande test om te weten wat u heeft en wat de bijbehorende behandeling is. Gebruik indien gewenst de vaginale pH-test als u zekerheid wilt.

Stap 1.