Hoe veilig is Normaflor?

Normaflor vaginaal tabletten worden door gynaecologen en huisartsen In Nederland al sinds 2004 voorgeschreven. Normaflor is in de EU goedgekeurd als medisch hulpmiddel. Bovendien hebben klinische studies de veiligheid en effectiviteit, zelfs tijdens de zwangerschap, aangetoond. De werkzame stof, ascorbinezuur (vitamine-c) draagt daar zeker aan bij.


Ik ben met Normaflor begonnen en heb een waterige afscheiding is dit normaal?

Bij een zeer kleine groep vrouwen, zeker als ze in de overgang zijn, kan dit voorkomen. De aanzurende werking van Normaflor zorgt voor een zogenaamde “vaginale klaring”. Hierdoor komen dode vaginale huidcellen los van het weefsel en kan de afscheiding zelfs iets bruinig van kleur zijn. Dit kan geen kwaad. Meestal verdwijnt de waterige afscheiding na 2-3 dagen als u Normaflor doorgebruikt. Gebruik eventueel een inlegkruisje van niet al te synthetisch materiaal.


Moet ik een inlegkruisje dragen tijdens het gebruik van Normaflor?

Anders dan in de hierboven gestelde vraag hoeft u geen inlegkruisje te dragen. Normaflor vaginaaltabletten zijn reuk- en kleurloos. Let wel op met zwart ondergoed dit kan door het zuurgehalte soms wat lichter kleuren. Breng Normaflor daarom altijd ’s avonds voor het slapen gaan in.


Kan ik Normaflor tijdens de menstruatie gebruiken?

De menstruatie heeft een grote invloed op de zuurgraad van de vagina. Gebruik Normaflor daarom niet tijdens maar wel direct na de menstruatie.


Kan ik Normaflor tijdens de zwangerschap en gedurende borstvoeding gebruiken?

Normaflor vaginaaltabletten kunnen gedurende zwangerschap gebruikt worden. Doe dit wel in overleg met uw verloskundige, arts of gynaecoloog. Normaflor kan tijdens de periode van borstvoeding gebruikt worden.


Ik ben vergeten een Normaflor vaginaaltablet in te brengen voor het slapen gaan. Kan ik de gemiste tablet dan ’s ochtends toedienen?

Ja. In het algemeen is het aanbevolen een gemiste tablet zo snel mogelijk in te brengen. Uw gewone doseringsschema kunt u dan weer volgen vanaf de volgende dag.
U moet per dag geen dubbele dosis of twee tabletten ineens inbrengen om de gemiste dosering in te halen. Het is belangrijk dat u de complete behandeling van 6 tabletten per maand afmaakt.


Mag ik seksueel contact hebben tijdens het gebruik van Normaflor?

U mag seksueel contact hebben gedurende het gebruik van Normaflor. Wij adviseren echter om dit uit te stellen aangezien het sperma van de man neutraal is en het aanzurende effect van Normaflor kan verminderen. Als u gemeenschap wenst, dien Normaflor dan daarna toe of als u het voor de gemeenschap heeft toegepast dan dient er minimaal een periode van 8 uur in acht genomen te worden aangezien de tablet langzaam oplost en anders voelbaar is.


Ik wil zwanger worden kan ik Normaflor gebruiken?

U kunt Normaflor beter niet gebruiken als u zwanger wilt worden. De zuurgraad heeft namelijk een nadelig effect op de zaadcellen. Tijdens de ovulatie wordt het vaginale milieu van nature minder zuur om bevruchting een kans te geven. Het is in ieder geval raadzaam eerst uw Bacteriële Vaginose volledig uit te behandelen alvorens zwanger te worden gezien de risico’s van Bacteriële vaginose op de zwangerschap.


Kan Normaflor in combinatie met een condoom worden gebruikt?

Ja. Normaflor bevat géén vetten of oliën die het condoom kunnen beschadigen.


Kan ik in plaats van Normaflor een gewone vitamine-c tablet voor oraal gebruik, vaginaal toepassen?

Neen. De Normaflor vaginaaltablet bestaat uit kleine partikels die een vertraagde afgifte aan de vagina waarborgen. Een gewone vitamine-c tablet lost vrijwel direct op waardoor er een grote hoeveelheid ascorbinezuur ineens vrijkomt. Dit geeft aanleiding tot branderigheid en beschadiging van het tere vaginale weefsel.